Τζίντζερ
Κύριο συστατικό στις περισσότερες συνταγές της ασιατικής και ινδικής κουζίνας, το τζίντζερ είναι, επίσης, γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες εδώ και αιώνες με πολλές αναφορές στη θεραπεία της ναυτίας και άλλων προβλημάτων του πεπτικού συστήματος. Σύγχρονες μελέτες αποδεικνύουν πως το τζίντζερ βοηθά και σε περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.
Πώς το χρησιμοποιούμε: Η ρίζα τζίντζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκια δίνοντας έξτρα γεύση σε σούπες, πιάτα με ρύζι ή κρέας χωρίς την προσθήκη ούτε μίας θερμίδας! Και για ένα θρεπτικό αφέψημα δεν έχουμε παρά να βράσουμε νερό και να προσθέσουμε δύο φετούλες φρέσκο τζίντζερ, λίγο λεμόνι και μέλι. Πραγματικά, η γεύση θα μας απογειώσει!

Κουρκουμάς
Αν και φύεται εδώ και αιώνες, ο κουρκουμάς έχει γίνει περισσότερο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Οι ειδήμονες υποστηρίζουν μάλιστα πως ο κουρκουμάς είναι «το πιο αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής» που υπάρχει. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, από νόσους του ήπατος ως και προβλήματα του δέρματος. Είναι επίσης, γνωστός ως φυσικό αντιφλεγμονώδες και σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου έχει αποδειχτεί πως βοηθά στη συρρίκνωση των όγκων, ενώ ενισχύει και την αποτελεσματικότητα των χημειοθεραπειών.
Πώς τον χρησιμοποιούμε: Μπορούμε να απολαύσουμε τα οφέλη του κουρκουμά προσθέτοντάς τον σε σούπες, ρύζι ή λαχανικά αλλά και σε ψητό κοτόπουλο. Ακόμα, μπορούμε να προσθέσουμε ένα- δύο κουταλάκια στο πρωινό μας γιαούρτι ή μούσλι για ένα υγιεινό πρωινό!

Σκόρδο
Γνωστό από την αρχαία Ελλάδα για τη θεραπεία πολλών παθήσεων, το σκόρδο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μελέτες αποδεικνύουν πως μειώνει τον κίνδυνο κρυώματος και γρίπης έως και 61%!
Πώς το χρησιμοποιούμε: Στις ημέρες μας, το σκόρδο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά μαγειρικής. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στα πάντα, από σάλτσες ζυμαρικών και σαλάτες μέχρι ζουμερές μπριζόλες και κοτόπουλο.

Κανέλα
Ποια δεν θυμάται τα μπισκότα κανέλας ή ποια δεν έχει εντυπωσιαστεί από την ξεχωριστή γεύση που προσδίδει στον καφέ; Πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, η κανέλα προστατεύει τον οργανισμό από τις βλαβερές συνέπειες των ελευθέρων ριζών, ενώ είναι γνωστό πως μειώνει τη χοληστερόλη, καθώς και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Πώς τη χρησιμοποιούμε: Μπορεί να συνεργαστεί με διάφορες γεύσεις στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, ενώ αποτελεί το τέλειο συστατικό για ένα μυρωδάτο πρωινό, στο τσάι, πασπαλισμένη σε φρέσκα κομμένα φρούτα, στο γιαούρτι ή ως μυστικό στοιχείο για τα αγαπημένα μας μπιφτέκια και φυσικά σουτζουκάκια!

Ρίγανη
Πολύ δημοφιλής τόσο στην ιταλική όσο και στην ελληνική κουζίνα, η ρίγανη είναι και ένα άριστο θεραπευτικό μέσο. Περιέχει καρβακόλη και θυμόλη, δύο από τα πιο ισχυρά αντιμικροβιακά στοιχεία. Αντιμετωπίζει τον μύκητα Candida, ο οποίος ευθύνεται για κολπικές μυκητιάσεις και επικίνδυνες λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο ή λοιμώξεις   του ουροποιητικού συστήματος. Θεραπεύει ακόμα, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και τον μύκητα των νυχιών.
Πώς τη χρησιμοποιούμε: Αναπτύσσεται πολύ εύκολα ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιούμε τόσο φρέσκια όσο και ξηρή σε άπειρα πιάτα και να απολαμβάνουμε τα θετικά της στοιχεία προς όφελος της υγείας μας.

Τσίλι σε σκόνη
Φύεται στην Κεντρική και Νότια Αμερική και είναι γνωστό για την πιπεράτη γεύση του. Το τσίλι σε σκόνη είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α και C, αλλά και Β-καροτίνης, στοιχεία που μπλοκάρουν τη δημιουργία ελευθέρων ριζών. Συνιστάται επίσης, για προφύλαξη από καρδιακές παθήσεις και θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ακόμα, έχει την ιδιότητα να διεγείρει τις ενδορφίνες, ενεργώντας ως φυσικό παυσίπονο.
Πώς το χρησιμοποιούμε: Απαραίτητο για πικάντικα πιάτα όπως tacos, enchiladas και μαγειρευτά με κόκκινη σάλτσα, μπορεί να προστεθεί παντού, αρκεί να δοκιμάσουμε τις αντοχές μας, όσον αφορά την πιπεράτη γεύση του. Μια πολύ καλή ιδέα είναι να το χρησιμοποιούμε και σε διάφορες μαρινάδες.

Δενδρολίβανο
Μεσογειακό αρωματικό βότανο, το δενδρολίβανο χρησιμοποιείτο ήδη από την αρχαιότητα για να μειώσει τον πόνο των μυών και για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν πως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δενδρολίβανου μπορούν να συμβάλλουν επίσης, στη βελτίωση της μνήμης και να ενισχύσουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης, ακόμα και ως αιθέριο έλαιο.
Πώς το χρησιμοποιούμε: Πολύ δημοφιλές συστατικό μαγειρικής για πολλά πιάτα, το δενδρολίβανο χρησιμοποιείται σε διάφορες σάλτσες, ψητά και μαγειρευτά δίνοντας μια ξεχωριστή νότα που τέρπει τον ουρανίσκο!

Πηγή: womanidol.com